Zdravi lasje

Lasje so najlepši v mladosti. Od česa je odvisna njihova kakovost, barva, gostota in način poraščenosti?

 

Kaj daje lasem trdnost in prožnost?

Lase oziroma dlake sestavljajo proteini, ki jih imenujemo keratini. Ti so med seboj prepleteni, kar jim daje trdnost in prožnost. Kvaliteto in gostoto las pa določajo geni, ki jih podedujemo od staršev. Nekaj lastnosti gre tudi na račun razlik med rasami in spoloma. Denimo, najdebelejše lase imajo temnolasi, svetlolasi ljudje pa imajo tanjše lase. Pomembne so tudi celice – melanociti, ki tvorijo pigment melanin, količina in vrsta melanina pa določata barvo las.

 

V dednem materialu je zapisano tudi, kako bomo izgubljali lase

Na lasišču je od 100 do 150 tisoč lasnih mešičkov. Razvijejo se do zadnjega trimesečja plodovega razvoja in po rojstvu novi ne nastajajo več. Lasni mešiček je v podkožju in je struktura, ki izdeluje las ali dlako.

Na izpadanje in kvaliteto las pomembno vplivajo hormoni, zlasti moški spolni hormoni (androgeni), ki povzročajo tanjšanje las in postopen propad lasnih mešičkov, medtem ko so ženski spolni hormoni (estrogeni) tisti, ki lasne mešičke ščitijo pred propadanjem. Geni, ki jih podedujemo od staršev, določajo število vezavnih mest (receptorjev) za androgene in estrogene, med obema obstaja ravnovesje; če je to porušeno, se razvije bolezen.
 

 

Revivogen - je preparat, ki preprečuje izpadanje las in ojača lase. Razvili so ga dermatologi iz ZDA. Sestavljen je iz popolnoma naravnih snovi in deluje brez stranskih učinkov. Več informacij dobite na spletni strani www.revivogen.si

 

Thymuskin - drugi, prav tako uspešen preparat deluje proti vsem ostalim razlogom izpadanja las, predvsem iz naslova avtoimunskega odziva telesa na lasne mešičke. Preverite na www.thymuskin.si .

 

 

Domov > Zdravi lasje