Izpadanje las

Obstaja več vrst izpadanja las. Moška ali androgena oblika je najbolj pogosta, saj predstavlja kar 95 odstotkov vseh oblik pospešenega izpadanja las, tudi pri ženskah.

Zakaj pride do izpadanja las?

Znano je, da so pri moških in ženskah, ki so nagnjeni k moški obliki pospešenega izpadanja las, receptorji na lasnem mešičku preobčutljivi za moške spolne hormone, zlasti za hormon dihidrotestosteron (DHT), ki nastane s pretvorbo testosterona pod vplivom encima 5-alfa-reduktaza tip I in II (5AR).

Bolezen se pri moških prične že v puberteti, pri ženskah pa v menopavzalnem obdobju, ko pride do izrazitega neravnovesja med androgeni in estrogeni. Androgeni imajo tako dvojno vlogo. So nujno potrebni za razvoj sekundarnih spolnih znakov (poraščenost kakor pri moških). Po drugi strani pa imajo škodljivi vpliv na lasne mešičke.

Če so le-ti stalno podvrženim androgenom, se pričnejo postopoma zmanjševati in zato se las, ki ga izdelujejo, čedalje bolj tanjša. V daljšem časovnem obdobju pride do trajnega propada mešičkov (plešavost), kar s prostim očesom opazimo kot razredčeno lasišče.

 

moško izpadanje lasIzpadanje las pri moških in ženskah

Moška oblika pospešenega izpadanja las poteka pri moških in ženskah različno. Pri moških se proces začne ob robu lasišča in na temenu. Obe obe področji se postopoma združita. Pri ženskah gre za redčenje lasišča na temenu. Oba vzorca lahko vidimo tako pri moških, kot pri ženskah.

 

Iz razumevanja rasti las izhaja način zdravljenja

Koncentracija prostega testosterona v krvi običajno ni povišana in pri moški obliki pospešenega izpadanja las gre zgolj za preobčutljivost lasnih mešičkov na androgene. V redkih primerih pa je koncentracija androgenov v krvi povišana, kar nastane pri bolezni policističnih ovarijev, povečanju nadledvičnih žlez in zaradi nepravilnega delovanja hipotalamusa in hipofize- žleze v glavi, ki uravnava izločanje androgenov iz nadledvične žleze in testisov.

Trenutno so raziskave zdravljenja moške oblike pospešenega izpadanja las usmerjene v dva mehanizma: doseči bolj učinkovito blokado pretvorbe testosterona v DHT (z dodatno blokado encima 5AR tip I) in vzpodbuditi zaščitni vpliv estrogenov na lasne mešičke. Vse raziskave so trenutno še v tretji fazi kliničnih preizkusov, nobeno zdravilo pa za enkrat še ni bilo odobreno s strani Ameriške agencije za prehrano in zdravila (Food and Drug Administration).
 

Genska terapija obeta veliko

Nedvomna novost je genska terapija, ki obeta veliko in ravno v dermatologiji doživlja razcvet, saj je zdravljenje kožnih bolezni relativno preprosto, ker ne zahteva invazivnih posegov v človeško telo. Zanimivi so poskusi zdravljenja albinzma, bolezni, kjer gre za pomanjkanje encima tirozinaza in epidermolize, kjer gre za razslojevanje kože zaradi mutacij v genih, ki kodirajo strukturne proteine kože. Gensko zdravljenje se za enkrat še ne izvaja pri boleznih las in lasišča.
 

Revivogen - je preparat, ki preprečuje izpadanje las in ojača lase. Razvili so ga dermatologi iz ZDA. Sestavljen je iz popolnoma naravnih snovi in deluje brez stranskih učinkov. Več informacij dobite na spletni strani www.revivogen.si

 

Thymuskin - drugi, prav tako uspešen preparat deluje proti vsem ostalim razlogom izpadanja las, predvsem iz naslova avtoimunskega odziva telesa na lasne mešičke. Preverite na www.thymuskin.si .

 

 

Domov > Izpadanje las