Plešavost

Izpadanje las, plešavost - frustracija? Nočna mora? Ni nujno .. Stvar stališča pravzaprav. In okusa, predvsem ženskega. A večini ni všeč, če ima njihov fant pri petindvajsetih že zametke pleše. Navkljub nekemu površnemu stereotipu, da imajo plešasti več testosterona. Ampak kaj narediti? Ali je mogoče že prepozno?

 

Plešavost - vzroki za nastanek

Hormonsko neravnovesje ni edini razlog za nastanek plešavosti. Včasih začnejo lasje pretirano izpadati po celotnem lasišču, bolezen pa se pojavi zelo hitro in bolniki se običajno pričetka izpadanja zelo dobro spomnijo. Gre za simptomatsko izpadanje las (telogeni efluvij), mehanizem pa je nenadno povečanje števila lasnih mešičkov iz katerih lasje izpadajo (telogeni mešički), na račun zmanjšanega števila tistih, iz katerih lasje rastejo (anageni mešički).


Telogeni efluvij je pogostejši pri ženskah srednjih let v rodnem obdobju, pojavi pa se dva do tri mesece po sprožilnem dejavniku. Med znanimi najpogostejšimi sprožilnimi dejavniki so zdravila, vitamnini, prehrambena dopolnila, motnje delovanja sčitnice, pričetek ali prenehanje z uživanja kontracepcijskih tablet, slabokrvnost (zaradi močnih menstrualnih krvavitev), stanje po porodu, prebolele okužbe s povišano telesno temperaturo in kronične bolezni.

Začasno povečano izpadanje las (plešavost) lahko povzročijo tudi skrajni telesni in duševni napori. Pri bolnikih, ki se zdravijo s kemoterapijo ali z radioterapijo, izpadejo vsi lasje hkrati. Za bolnike je pomembno, da bolezen ni trajna in običajno traja od nekaj mesecev do nekaj let, zdravljenje pa je usmerjeno predvsem v odkrivanje in odpravljanje sprožilnih dejavnikov.
 

Področna plešavost ali alopecia areata

Področna plešavost ali alopecia areata je ena izmed pogostejših bolezni lasišča. Kako jo zdravimo, saj vzrok ni znan? Alopecia areata (AA) je avtoimuna bolezen, ki prizadane lasišče in druge porasle dele telesa. Polovica bolnikov ima prizadete tudi nohte, tretjina pa jih ima eno od oblik alergij. Alopeciji areati so redko pridružene avtoimune bolezni drugih organskih sistemov, predvsem ščitnice in prebavil.

Bolezen poteka tako, da se predvsem na lasišču pojavljajo okroglo-ovalna zarišča, v katerih lasje izpadejo. Potek bolezni je nepredvidljiv: bolezen lahko ostane omejena, se razširi na vse lasišče (alopecia totalis) ali celo telo (alopecia universalis). Bolezen poteka z obdobji izboljšanja in poslabšanja, ki se izmenjujejo. Pojavi se lahko kadar koli v življenju, tako pri otrocih kot pri odraslih ljudeh. Zdravljenje je lahko lokalno (nanos zdravila na prizadeto kožo ali obsevanje prizadete kože) in sistemsko (tablete), učinek pa je pogosto nepredvidljiv.

Prvi cilj zdravljenja je zmanjšati vnetni odgovor in zaustaviti napredovanje bolezni, drugi pa vzpodbuditi rast las. Na voljo je več zdravil in postopkov zdravljenja, od kortikosteroidov, lokalnih iritantov, foto(kemo)terpije, ki se med sabo kombinirajo za vsakega bolnika posebej v vsaki fazi bolezni.
 

 

Revivogen - je preparat, ki preprečuje izpadanje las in ojača lase. Razvili so ga dermatologi iz ZDA. Sestavljen je iz popolnoma naravnih snovi in deluje brez stranskih učinkov. Več informacij dobite na spletni strani www.revivogen.si

 

Thymuskin - drugi, prav tako uspešen preparat deluje proti vsem ostalim razlogom izpadanja las, predvsem iz naslova avtoimunskega odziva telesa na lasne mešičke. Preverite na www.thymuskin.si .

 

 

Domov > Plešavost