Lasišče - poškodbe

Katere so najpogostejše poškodbe lasišča zaradi škodljivih zunanjih vplivov, ki tudi vplivajo na izpadanje las?

 

Pregled lasišča

Lasišče rutinsko ne preglejujemo s svetlobnim mikroskopom, ker izkušeni dermatolog lahko postavi diagnozo s pregledom bolnika in s pogovorom z bolnikom. V redkih primerih, kjer diagnoza ni jasna, ali kjer želimo natančneje kontrolirati učinke zdravljenja, pa se poslužujemo metod, kot sta (foto)trihogram ali histoloski pregled kože lasišča.

S prvo preiskavo ugotavljamo kvalitativne in kvantitativne spremembe las, z drugo preiskavo pa spremembe lasnih mesšičkov in okolnih tkiv. Poškodbe las, ki se pojavljajo bodisi zaradi termičnih ali mehanskih zunanjih škodljivih vplivov, se odražajo predvsem na lasni kutikuli, ki je zascita dlake v ožjem pomenu besede. Lasno kutikulo najbolje prikažemo z vrstičnim elektronskim mikroskopom, vendar preiskava za bolnik nima praktične vrednosti in se uporablja zgolj za raziskovalne namene.

 

Se zdravljenje androgene oblike pospešenega izpadanja las pri moških in ženskah razlikuje?

Moška oblika pospešenega izpadanja las se pri moških zdravi s finasteridom, pri ženskah z antiandrogeni, pri obojih pa z minoksidilom. Finasterid blokira encim 5-alfa-reduktazo tipa II, ki pretvarja testosteron v dihidrotestosteron. Vpliv škodljivega DHT-ja na lasne mešičke je manjši, zato je nastanek pleše bistveno počasnješi, obseg pa manjsi.

Ni pa brez stranskih učinkov, saj vpliva na zmanjšanje libida. Minoksidil, ki se nahaja v obliki raztopine, vzpodbuja rast las po še ne povsem pojasnjenem mehanizmu. Znano je, da vpliva na tip ionskih kanalov, ki jih aktivira energetsko bogata molekula ATP. V preteklosti so minoksidil uporabljali za zdravljenje visoke krvnega tlaka, stranski učinek pa je bila prevelika poraščenost.

Pri ženskah zdravimo moško plešavost z antiandrogeni, ki na lasnem mešičku tekmujejo z androgeni za vezavo na receptor. Ko se veže zdravilo, se androgeni ne morejo, ker so receptorji zasedeni. Antiandrogeni se uporabljajo še pri zdravljenju prevelike poraščenosti pri ženskah, mladostnih aken in kot kontracepcija. V Evropi je registrirano zdravilo ciproteron acetan in spironolakton (slednji je diuretik z intrinzičnim antiandrogenim učinkom).
 

 

Revivogen - je preparat, ki preprečuje izpadanje las in ojača lase. Razvili so ga dermatologi iz ZDA. Sestavljen je iz popolnoma naravnih snovi in deluje brez stranskih učinkov. Več informacij dobite na spletni strani www.revivogen.si

 

Thymuskin - drugi, prav tako uspešen preparat deluje proti vsem ostalim razlogom izpadanja las, predvsem iz naslova avtoimunskega odziva telesa na lasne mešičke. Preverite na www.thymuskin.si .

 

 

Domov > Lasišče - poškodbe